Amazon Web Services (AWS) je ćerka firma Amazon-a koja se bavi pružanjem usluga računarstva u oblaku (eng. cloud solutions). AWS je infrastruktura-kao-usluga  (eng. IaaS – Infrastructure-as-a-Service) i platforma-kao-usluga (eng. PaaS – Platform-as-a-Service), mnoštvom alata i rešenja koje programeri koriste.  Amazon je trenutno najveći pružalac usluga u oblasti oblaka (eng. cloud) sa 34% tržišta, sledeća tri najveće oblak kompanije (eng. cloud companies) Microsoft, Google i IBM zajedno imaju manji udeo na tržištu od Amazona. AWS predstavlja i najprofitabilniji deo Amazon grupe, s godišnjim rastom od 34%.

AWS je osnovan 2006. godine, da bi nekoliko godina nakon toga i Google, Microsoft i IBM razvili svoje oblak platforme (eng. cloud platforms), i tako stvorili kritičnu masu za rast i razvoj tehnologije oblaka (eng. cloud computing). Negde od 2012-2013. godine servisi u oblaku (eng. cloud services) dobijaju na sve većem značaju i većina novih aplikacija kreće da se piše direktno za servise u oblaku (eng. cloud service), umesto za sopstvene centre za podatke (eng. data center) i servere. Neke od aplikacija koje pokreće AWS jesu Netflix, Airbnb, Lyft i Twitter.

Netflix koristi Amazon za skoro sve svoje procesorske i skladišne potrebe, uključujući baze podataka, analitiku i algoritme za preporuku. To znači da svaki put kada pustite nešto na Netflix-u, to se prikazuje (eng. stream) sa AWS servera, onda se na tim istim serverima analizira šta ste pustili i na osnovu toga Vam se sledeći put kada uđete na Netlfix preporučuju filmovi i serije.

Glavna prednost oblak tehnologija (eng. cloud technologies) je skalabilnost, a šta to zapravo znači skalabilnost možete videti u ovom sjajanom prilogu o tome zašto vladini sajtovi u Americi nisu radili, tj. stalno su padali u doba korona virusa, dok je Netflix dobio 15,8 miliona novih pretplatnika, a radio je bez problema.

Pošto su računari, baze podataka i internet postojali i pre 2012. godine, većina kompanija je imala svoje servere i centre za podatke (eng. data centers) na kojima su skladištile podatke i izvršavale određene zadatke, što je predstavljalo problem, jer je zahtevalo veće tehničko znanje, kao i veće finansijske resurse.

Ukoliko trenutno razvijate svoju aplikaciju, nju direktno pišete tako da bude aplikacija za oblak (eng. cloud native app) i ta aplikacije koristi resure AWS  ili neke druge platforme i tamo skladišti podatke, međutim šta ukoliko već imate aplikacije i ogromne baze podataka koje su skladištene na vašim serverima, kako preći na AWS? Tu na scenu stupa Amazon sa svojim kul hardverom.

Dva glavna hardverska proizvoda AWS-a jesu Snowball (srp. grudva) i Snowmobile (srp. motorne sanke).

Snowball

Snowball predstavlja hardverski uređaj koji se koristi kada se podaci prebacuju sa kompanijskih servera na Amazonove. Jedan Snowball ima memorijski kapacitet između 50 i 80 terabajta. Težak je oko 21 kilograma, a dimenzije su 501x320x348 mm. U proizvodnji ovog uređaja korišćene su i Nasa-ine tehnologije, tako da ova kutija može da izdrži i da se 40 kilograma plastičnog eksploziva detonira na razdaljini od 6 metara, kao i da je bacite iz aviona i da ona sleti neoštećena (ovo je značajno zato što pored kompanija, AWS koriste i vlade raznih država, kao i vojske).

Snowball je napravljen tako da može da radi na svim kontinentima i u svim uslovima, od velikih minuseva na Aljasci, do pustinjskih vrućina. Snowball je dobio i svoju unapređenu verziju, Snowball Edge koja ima 100 terabajta memorije, kao i mogućnost da se unutra ubaci procesor koji bi izvršavao zadatke. Nakon nekoliko godina uspešnog korišćena, Snowball je penzionisan i u potpunosti zamenjen Snowball Edge-om. Snowball Edge je kompatibilan sa većinom standarnih kablova koje kompanije koriste, podaci se mogu prebacivati preko klasičnih eternet kablova, bakarnih i optičkih SFP+ kablova.

Snowmobile

Snowmobile predstavlja pravi kamion koji se koristi za prebacivanje podataka sa lokalnih servera u oblak  (eng. cloud). Jedan Snowmobile je ekvivalentan 1250 Snowball kutija, tj. poseduje 100 petabajta skladišnog prostora. Da predstavimo sada slikovito koliko zapravo memorijskog prostora ima Snowmobile. Ako prosečan laptop ima 512 gb prostora, jedan Snowmobile može da skladišti isto koliko i 200 miliona laptopova. Prikolica kamiona poseduje specijalne mehanizme koji štite da se serveri unutra ne  oštete tokom transporta, a omogućava i sopstveno hlađenje i grejanje. Svi podaci koji se šalju i preko Snowball-a i preko Snowmobile-a su enkriptovani, tako da vlasnici podataka znaju da niko nema pristup njihovim podacima tokom transporta.

Kako se podaci prebacuju na AWS? Veoma jednostavno. Potrebno je da  kontaktirate Amazon, kažete im koju količinu podataka želite da prebacite, oni vam naprave najbrži plan za prebacivanje (koliko i kojih Snowball ili Snowmobile uređaja vam je potrebno), odštampaju nalepnice na njima, pošalju vam ih, vi ih prikačite na svoje servere, prebacite podatke na njih i vratite ih Amazonu.

Jedan od primera kompanija koje su iskoristile AWS-ovu tehnologiju da urade nešto što su pre toga smatrali nemogućim je Digital Globe. Digital Globe je kompanija koja se bavi satelitskim slikama i geoprostornim sadržajem. Oni su najveći operater civilnih svemirskih letilica. Kada su oni želeli da prebace podatke u oblak (eng.  cloud), u tom trenutku (2016. godine) s tadašnjom internet tehnologijom, ukoliko bi podatke slali preko interneta (kao što mi radimo svaki dan sa slikama, tekstovima, prezentacijama…) bilo bi im potrebno 10 godina da to urade. Koristeći Snowmobile oni su prebacili 10 petabajta podataka za manje od 4 nedelje.

Ukoliko biste želeli da prebacite jedan egzabajt podataka u oblak (eng. cloud), preko internet veze bi vam bilo potrebno 26 godina, 10 Amazon-ovih Snowmobile kamiona taj isti posao može da se obavi za malo manje od 6 meseci.

Od flopi diskova, preko CD-ova i USB-ova, do kutija otpornih na bombe i kamiona, prenos podataka se toliko promenio i otišao u tako neočekivanom pravcu da nam samo ostaje da budemo svedoci budućnosti.

 

Korisni linkovi

How Amazon Uses Explosive-Resistant Devices To Transfer Data To AWS

Više tehničkih detalja o Snowball-u možete pročitati ovde i ovde.

Više tehničkih detalja o Snowmobile-u možete pročitati ovde.