Institucije podrške preduzetničkog ekosistema

Tehnološki preduzetnici kreiraju novu vrednost i jačaju ekonomski napredak svake države. Kako bi lakše sproveli svoju viziju i učinili svoj startap održivim i profitabilnim, često je preduzetnicima potrebna podrška – infrastrukturna, finansijska, administrativna, edukativna, marketinška… Ovakve vrste usluga, preduzetnici pronalaze u institucijama podrške preduzetničkog ekosistema, koje upravo ovaj ekosistem čine drugačijim od ostalih, jer pospešuje razmenu znanja, umrežavanje, i međusobno podržavanje. 

INKUBATORI I HABOVI

Poslovni inkubatori i habovi su organizacije koje pomažu opstanak, rast i razvoj novih kompanija u inicijalnim fazama razvoja. Usluge koje pružaju su raznovrsne – infrastrukturne, finansijske, organizacione, tehničke, stručne i mnoge druge. Predstavljaju mesto u kojem su novoosnovani poduhvati koncentrisani. Funkcionišu kao mreža u okviru koje se preduzetnici povezuju sa poslovnim partnerima, potencijalnim kupcima, investitorima, finansijerima, konsultantima, profesionalcima i drugim subjektima koji mogu da pomognu u ranim fazama njihovog razvoja.

NAUČNO-TEHNOLOŠKI PARKOVI

Naučno-tehnološki parkovi su institucije koje teže da povećaju lokalno znanje i regionalni razvoj. Akcenat je na promociji inovacija i razmeni ideja, iskustva i znanja. Predstavljaju aglomeraciju malih i srednjih preduzeća  u domenu visokih tehnologija, povezanu sa obrazovnim ili istraživačkim institucijama, koja obezbeđuje infrastrukturu i usluge za aktivnosti okupljenih MSP, prvenstveno nekretnine i poslovni prostor, olakšava proces transfera tehnologije, i namenjena je podsticanju privrednog razvoja regiona u kom se nalazi. U parku se okupljenim firmama pruža čitav spektar usluga .

BIZNIS AKCELERATORI

Biznis akceleratori su posebna vrsta inkubatora, organizacije koje pružaju podršku startapima koji su stabilizovali poslovanje i kojima su potrebni dodatni podsticaji za rast i razvoj. Fokusiraju su na edukaciju i mentorstvo, najčešće uz ponudu višemesečnog programa sa ciljem komercijalizacije startapa. 

Dok je kod klasičnih inkubatora akcenat na pružanju stručne i tehničke podrške u ranim fazama razvoja biznisa, kod akceleratora je akcenat na pronalaženju investitora i uspostavljanju novih poslovnih aranžmana, tj. na razvoju poslovanja (Business Development).

Koliko su institucije podrške značajne, može se videti na primeru Y combinator-a, jednog od najuspešnijih svetskih biznis akceleratora, sa sedištem u Kembridžu, iz čijeg su programa su nastale kompanije kao što su Airbnb, Dropbox, Coinbase, Twitch..

Da je i Srbija država talentovanih preduzetnika, u kojoj se rađaju uspešni poduhvati, a zatim i kompanije, pokazuje činjenica da su kompanije kao što su Strawberry Energy, Nordeus, FishingBooker, ActiveColab i mnoge druge nastale upravo kod nas.

U nastavku vam prikazujemo institucije podrške razvoju preduzetništva u Srbiji.

Svim studentima našeg fakulteta, za razvoj praktičnih znanja, veština, ideja, pokretanje startup-a i kreiranju preduzetničke kulture, dostupan je Istraživačko-razvojni centar FON-a, smešten u prostorijama našeg fakulteta. IRC često organizuje različite događaje sa ciljem promovisanja preduzetništva, omogućava uslove za rad studentima koji su već pokrenuli svoje startup-e, ali i teži da startup-ove studenata FON-a, poveže sa ekspertima i organizacijama iz okruženja. Za sve zainteresovane studente, IRC je otvoren radnim danima od  8h do 20h, a za sve informacije vezano za aktivnosti IRC-a, moguće je dobiti putem mejla irc@fon.bg.ac.rs.

Naučno-tehnološki park Beograd osnovan je u partnerstvu Vlade Republike Srbije, Grada Beograda i Univerziteta u Beogradu. Smešten u Zvezdarskoj šumi, glavni cilj  je podrška startup kompanija i timova u razvoju i komercijalizaciji proizvoda ili usluga. Naučno- tehnološki park Beograd , uz preko 80 startup-ova koji su proizašli iz njega, postao je središte inovacija i ideja Beograda, koje povezuje domaće i strane visokotehnološke kompanije, potpomaže razmenu ideja, umrežavanje i međusobnu podršku preduzetnika i timova. Ovaj park, koji pruža i usluge biznis inkubatora, mentorstva i edukacije, često raspisuje javne pozive putem kojih pojedinci i timovi koji imaju inovativnu ideju mogu da se prijave i postanu deo njihove zajednice.

StartIt predstavlja projekat neprofitne organizacije SEE ICT, osnovane 2010. godine, čiji je glavni cilj osnaživanje tehnološkog progresa u Srbiji, fokusirajući se pre svega na IT sektor. StartIT posluje u nekoliko srpskih gradova, sa akcentom na konekciju, edukaciju i umrežavanju tehnoloških preduzetnika i investitora širom Srbije i sveta. Nudi edukativne i informativne programe, seminare i predavanja, koja su često otvorenog tipa. Takođe, nudi uslugu iznajmljivanja radnog prostora i mentorstvo, koje je i eksternog i internog tipa. Veći projekti su startit.rs portal, Startup Akademija, StartIt Centar, „Potkrovlje hub“ , „Social Change Hackathon“..

ICT HUB predstavlja jednu od vodećih organizacija i biznis akceleratora u Srbiji orijentisanih na razvoj tehnološkog preduzetništva. Pored co-working prostora, ICT hub nudi razne vrste programa podrške- kroz edukaciju, program podrške komercijalizacije poduhvata, mentorstvo, umrežavanje i konektovanje srpskog startup ekosistema sa vodećim svetskim. ICT Hub ekosistet se sastoji iz ICT Hub Start-up programa(razvoj inovativnih preduzetničkih ideja i poduhvata), ICT Hub Playground ( podrška u procesu inspiracije za stvaranje ideja), ICT Hub Corpo Lab (podrška razvoju inovacija u okviru već postojećih kompanija), ICT Hub Venture programa( pomoć inovativnim startapovima u vidu investicije, mentorstva i umrežavanja u okviru ekosistema) i ICT Hub digital transformation (nov program koji nudi proces digitalne transformacije kompanije).

Impact hub je globalna mrežu individualnih hub-ova u različitim gradovima širom sveta. Jedan od njih je i Beograd, a glavni cilj ovog hub-a je razvijanje jake mreže inovativnih poduhvata i startapova. On pruža usluge iznajmljivanja radnog prostora, programe mentorstva i investiranja. Primarni fokus ovog hub-a su startup-ovi koji adresiraju društvene izazove u oblasti zdravlja, edukacije, kulture, održivih izvora energije, inovacija u oblasti poljoprivrede, lokalne proizvodnje, ali i otvara vrata za poduhvate koje dolaze iz IT i tehnoloških industrija. Često u svojim prostorima organizuje otvorene seminare i predavanja na razne teme koje adresiraju pitanja održivog i ekonomskog razvoja.

Nova Iskra je prvi kreativni hub na Balkanu, i predstavlja centar kreativnog i inovativnog preduzetništva. Pruža usluge iznajmljivanja prostora, mentorstva i edukacije, promoviše međusobnu saradnju i organizuje edukativne programe i predavanja za preduzetnike, ali i organizacije, studente i sve zainteresovane građane. Cilj Nove Iskre je umrežavanje kreativne industrije, tehnologije i društva.

BITF je osnovan je od strane 4 tehnička fakulteta Univerziteta u Beogradu (Građevinski, Mašinski, Elektrotehnički, Tehnološko-metalurški), opštine Palilula i Inicijative za demokratsku tranziciju, a osnivanje je podržano i od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OSCE). Ovaj inkubator pruža podršku svih studentima tehničkih fakulteta u vidu iznajmljivanja kancelarijskog i istraživačkog prostora, administrativne pomoći i poslovnog savetovanja. Zasniva svoje poslovanje na predinkubacionoj i inkubacionoj fazi poduhvata, u skladu sa čim pruža podršku daljeg razvoja i rasta.

SeVen predstavlja asocijaciju posvećenu razvoju startup i preduzetničkog ekosistema u Srbiji i jugoistočnoj Evropi. Glavni domen poslovanja su investicije za inovativne preduzetničke poduhvate. Njihov najveći projekat je Belgrade Venture Forum (BgVF) , koji se održava svake godine i koji je ujedno i najveći investicioni forum i mesto umrežavanja investitora i preduzetnika u regionu, posvećen promociji tehnoloških inovacija i ulaganju u preduzetničke poduhvate.

StartLabs je američki fond koji investira u startup-ove Jugoistočne Evrope. Nudi investiranje, mentorstvo, radni prostor, tehničku infrastrukturu  i umrežavanje inovativnim tehnološkim poduhvatima.