O preduzetničkom ekosistemu

Želite da pokrenete svoj startap, ali ne znate kako da počnete?
Čuli ste za preduzetnički ekosistem, ali ne znate šta tačno predstavlja?
Čuli ste da postoje različite institucije podrške razvoju tehnološkog preduzetništva, ali ne znate kome da se obratite i kako? 
Čuli ste za mentoring, poslovne anđele, VC (Venture Capital) fondove, kraudfanding, ali želite da sistematizujete svoja saznanja?

U slučaju da je odgovor „DA“ na bilo koje od postavljenih pitanja, ova stranica Centra za tehnološki menadžment je pravo mesto za Vas!  

Pa, da počnemo…

Šta je preduzetnički ekosistem?

Ako krenemo od jednostavne definicije, preduzetnički ekosistem sačinjavaju svi oni koji doprinose razvoju preduzetništva, kroz organizovanje različitih akcija koje će podsticati ljude da se bave preduzetništvom, pospešiti razvoj i doprineti uspehu preduzetnika. Ovaj sistem međusobno povezanih aktera: preduzetnika, drugih pojedinaca, organizacija i institucija na nacionalnom nivou se naziva preduzetnički ekosistem. Koncept preduzetničkog ekosistema se odnosi na potrebu za kolektivnim i sistemskim delovanjem u cilju podsticanja i razvoja preduzetništva.

 Koja je uloga ekosistema u razvoju tehnološkog preduzetništva?

Osnovna svrha ovakvog sistema je podrška i podsticanje preduzetničkih aktivnosti. Preduzetnički ekosistem koji se zasniva na dobro organizovanoj zajednici aktera je jedan od ključnih preduslova uspeha tehnološkog preduzetništva na nacionalnom nivou. Za razvoj preduzetničkog duha i ozbiljne startap scene i kulture u jednoj zemlji potrebno je mnogo više od uspešnih pojedinaca i entuzijasta. Sinergija i zajedničko dejstvo velikog broj učesnika su ključ uspeha razvijenih sistema tehnološkog preduzetništva. Lista aktera koji čine ekosistem nije konačna. Naprotiv, ekosistem se razvija svakog dana uključivanjem novih aktera.

Šta čini domen ovog ekosistema?

Osim pomenutih aktera preduzetničkog ekosistema, ovo okruženje čine svi elementi koji utiču direktno ili indirektno na preduzetničke aktivnosti, podstiču nastanak i razvoj novih poduhvata, daju pravce i pružaju podršku za dalji razvoj ekosistema. Preduzetnički ekosistem ima brojne i raznovrsne aktere koje nije lako u potpunosti sagledati i nabrojati.

Danijel Ajzenberg je sumirao domen preduzetničkog ekosistema na sledeće elemente: tržište, ljudski kapital, podršku, kulturu, finansijsko tržište i politiku.

Neki od aktera i domena su direktni učesnici preduzetničkih aktivnosti poput tržišta i ljudskog kapitala. Finansijsko tržište i drugi elementi podrške podržavaju i omogućavaju dalji razvoj preduzetničkih aktivnosti. Politika kao element daje regulatorne i zakonske okvire funkcionisanja ekosistema i usmerava dalji razvoj preduzetničkih aktivnosti, a kultura obuhvata usvojene norme i događaje koji se organizuju radi širenja preduzetničkog duha i međusobnog povezivanja učesnika ekosistema.

Preduzetnički ekosistem u Srbiji

U Srbiji je poslednjih godina došlo do razvoja preduzetničkog ekosistema, gde se broj učesnika povećava iz godine u godinu, ali su aktivnosti i dalje nedovoljno razvijene i nedostaje im veći stepen podrške i veći stepen organizovanosti.

U okviru stranice Institucije podrške pronaći ćete listu organizacija koje Vam mogu pružiti podršku u razvoju Vašeg tehnološkog startapa. Mi smo u okviru te stranice pokušali da sistematizujemo usluge koje Vam mogu biti pružene od strane različitih organizacija.