Upotreba vatre i kamena i prve poljoprivredne tehnike, prvi točak, prvi kompas, pronalazak parne mašine, prvi automobil i avion, pronalazak električne energije, pojava telefona, televizije, interneta i kompjutera i veštačke inteligencije – iako datiraju iz najraznovrsnijih istorijskih perioda, svi imaju jednu zajedničku stvar, a to je da predstavljaju najveća tehnološka dostignuća vremena u kom su nastali. 

Skorašnja istraživanja su pokazala da, da je zemlja stara samo 24 sata, ljudska rasa bi na njoj bila svega jednu sekundu. Ipak, za ovaj vremenski period, ostvarena su impresivna tehnološka dostignuća, čiji je glavni atribut neprekidno usavršavanje.

Naš najveći pronalazač, Nikola Tesla, rekao je: „ Širenje civilizacije se može uporediti sa širenjem vatre. Prvo je to tiha iskra, a onda podrhtavajući plamen, a onda moćni požar koji postaje sve jači i brži.“ Tehnologija, kao sluga ljudske potrebe pretvaranja bogatih prirodnih resursa u jednostavne alate koji će omogućiti lakši i lagodniji život, datira još iz vremena prvih ljudskih zajednica. Društvo je iz lovačkog, prešlo u poljoprivredno, zatim u industrijsko i na kraju – informatičko doba. Svako od njih donosilo je kompleksnije potrebe, upotrebu novih prirodnih resursa i energije, a samim tim i nova unapređenja tehnologije.

Vekovima su ljudi tragali za rešenjem svakodnevnih problema i prevazilaženjem prepreka koje im je svakodnevnica donosila. Od prve obrade kamena i upotrebe vatre kako bi preživeli, obrade zemlje kao najvećeg prirodnog resursa kako bi se prehranili, pronalaska točka kako bi omogućili transport, upotrebe uglja i gvožđa kako bi ostvarili produktivniju i masovniju proizvodnju, do upotrebe informacija i informacionih tehnologija, svako od ovih doba išlo je u korist unapređenja čovečanstva.

Stvari i predmeti koji su do pre nekoliko vekova bile nezamislive, danas su deo svakodnevnice. Primera radi, dvadesetčetvoročasovno računanje vremena danas predstavlja osnov života, kako privatnog tako i poslovnog, a većinu istorije čovečanstvo nije bilo upoznato sa njim – sve do pojave mehaničkog sata 1657. godine. Današnja razmena poruka preko Whatsapp-a, svoju preteču ima u slanju pisama, čiji su se odgovorili čekali mesecima.

Tehnologija se razvija takvom brzinom da je vremenom prihvatanja tehnoloških dostignuća drastično smanjen – dok je za prihvatanje telefona od strane 100 miliona ljudi trebalo 75 godina, prihvatanje interneta je trajalo samo 4, a Instagram-a svega 2 godine. Danas, prethode nam tri industrijske revolucije koje su svakodnevni život promenile iz korena, a na pragu smo četvrte, po mišljenju World Economic Forum-a, najmoćnije revolucije do sada.

Ne treba zaboraviti činjenicu da je svako dostignuće najpre došlo iz čovekovog uma. Ali, da li je iskorišćavanje prirodnih resursa uvek bilo iz istih potreba? U razumevanju pojma tehnologije, bitno je razumeti da se iskonska potreba njenog razvijanja vremenom menjala i usložnjavala. Potrebe društva uticale su na pojavu novih tehnoloških izuma i inovacija, ali i povratno, tehnologija je neosporivo odredila put kojim se čovečanstvo razvijalo i gde se nalazi danas.

Korisni linkovi: